För alltid fast i en film av Tim Burton

onsdag 3 oktober 2012

Höstsoppa


När höstvädret är grått är det bra att grönsakerna är fulla av färg och vitaminer. En enkel billig grönsakssoppa får upp humöret både när den lagas och när den äts. Och det fina är ju att det går att hitta grönsakerna svenska, närproducerade och till en billig peng även för oss stabor!


Receptet är för fyra personer och innehåller ungefär 300 gram körsbärstomater, fyra morötter, tre potatisar, två paprikor, en gul lök och rödlök. Dela alla grönsaker och lägg i en ugnsform, strö över salt peppar och timjan, eller oregano, eller båda, ringla över lite olja och så in i ugnen på 200 grader i tjugo till trettio minuter.


Efteråt ser det ut så här! Då är det bara att ösa ner allt i en järngryta, mixa med en stavmixer till en puré, vi behåller lite tuggmotstånd. Häll sedan i 8 dl vatten och en buljongtärning, koka upp och rör då och då. Färdigt att servera.

Till soppan serveras med fördel vitlökscrème fraiche; för två personer rostar vi två vitlöksklyftor med skalet på, tillsammans med grönsakerna. När de är rostade, ta bort skalet, mosa vitlöksklyftorna och blanda ut med  en dl crème fraiche ungefär, smaka av med salt och peppar. Låt stå ett tag i kylen.

För den som inte gillar vitlök går det lika bra att byta ut vitlöken mot 50 gram fetaost och servera soppan med fetaostcrème istället.

För oss som bara är två personer så räcker soppan även till dagen efter, eller till dagen efter det, eller dagen efter det... Den går alldeles utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar